Sääasema Pertteli
Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosa, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnat, Pohjois-Pohjanmaan maakunta lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä Enontekiön kunta: Etelätuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.
Tuulivaroitus maa-alueille: Maan etelä- ja keskiosa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnat sekä Etelä-Lappi: Vaarallisen voimakkaan etelätuulen todennäköisyys on 40 % torstaina illalla ja torstain ja perjantain välisenä yönä. Tuulen nopeus voi olla puuskissa 15 m/s.
Valid: 2016-09-28 10:35 - 2016-09-29 10:35 UTC
Warnings by MeteoAlarm.

Pohjois-Atlantin oskillaatio (NAO)
Näytä vuodet:

Tiedot toimittaa NOAA/Climate Prediction Center (CPC) .

 

NAO

Pohjois-Atlantin oskillaatio (engl. North Atlantic Oscillation, NAO) on käsite, jolla kuvataan vuosittaista säänvaihtelua Pohjois-Atlantin ympäristössä. Ilmiötä kuvaava NAO-indeksi on verrannollinen länsituulten voimakkuuksiin Pohjois-Atlantilla, ja indeksi voidaan laskea mille aikavälille tahansa.
Aiempina vuosikymmeninä indeksiä kutsuttiin zonaaliseksi indeksiksi pituusasteiden 40W ja 20E välillä, ja se oli ilmaston tutkijoiden työväline.
Indeksin arvoja mitataan ja voidaan taannehtivasti arvioida Grönlannin jäätiköiden avulla aina edellisestä jääkaudesta alkaen. NAO-indeksi mittaa 500 hPa ilmanpainepinnan korkeuserojen poikkeamia Islannissa ja Azoreilla sijaitsevien tutkimusasemien välillä. Indeksin yksinkertaisempi versio lasketaan maanpinnan ilmanpaine-eroista. Indeksi kuvaa siis leveyspiirien välisiä paineenvaihteluita jotka ovat suoraan verrannollisia länsituulten vaihteluihin. Paljon käytetään talvikauden indeksiä, jossa joulu-maaliskuu välillä mitattu tilanne kuvastaa talven sääoloja.
Riippumatta ilmiön taustoista positiivinen NAO kertoo sateisista, tuulisista ja lauhoista talvista, voimakkaana vallitsevasta länsivirtauksesta ilmakehässä. Yksinkertaistettuna tämä kertoo keskimääräistä syvemmästä Islannin matalapaineesta ja keskimääräistä korkeammasta Azorien korkeapaineesta. Negatiivinen NAO yhdistyy heikompaan länsivirtauksen, mantereisempaan kylmään ja vähäsateisempaan talveen Pohjois-Euroopassa, ja edellämainitut sääsysteemit ovat tällöin heikompia.

Lähde: Wikipedia


Privacy Policy | Ota yhteyttä © 2006-2016 nordicweather.net | online | Maksimi tänään: