Väderstation Pertteli

Om stationen


pic1 pic2 pic3 pic3 pic3

Här kommer lite info om min väderstation som varit i drift sedan Januari 2006 och som sakteligen växt till sig och fått mer sensorer samt webcam, åskradar.

Väderstation
Väderstationen är en Davis VP2 . Det är en fullständig väderstation med vindmätare, inne- och utetermometer, inne- och utefuktighetsmätare och barometer. Till det har jag satt till en handfull 1-wiresensorer från Hobby Boards . För tillfället har jag dessa sensorer i användning:leaf wetness (kommer i vår) samt några temperatursensorer. Vindmätaren är installerad ca 7 m över markytan, ovanför takåsen. Dock finns det träd i närheten som stör vindmätaren. I regnmätaren har jag installerat en värmare för smältning av snö, detta är 2 stycken 12V/25W lampknoppar. Till våren är under planering en mer mångsidig sensor för mätning av temperatur och våthet vid jordytan.
Detta styrs med ett program kallat Weather Display , som använder datat och sänder det vidare till internet (bla min hemsida, wunderground.com (ISALO1), CWOP (CW6363)). Weather Display väderprogrammet nr 1, det är extremt flexibelt, det är oxå integrerat med blixtradaren du finner info om längre ner på sidan.


Webcam
Kameran är en Logitech QuickCam Fusion inne i en väderbeständig box (urgröpt halogenlampa) uppe i vindmätarstolpen. Webcamen styrs an ett program kallat VisionGS . Det uppdaterar webkambilden var 5:e minut samt sätter upp 24-timmars arkivet.


Väderutsikten
Programmet som väderutsikten görs med kallas WXSIM . Det använder förutom min stations uppgifter, uppgifter från 250 andra väderstationer i radie på 2000 km härifrån. Den uppdaterar väderutsikten 6 ggr/dag.


Stormtracker
Blixtrararen är en Boltek PCI-tracker och den styrs av ett program kallat Nexstorm . Den är monterad just under vindmätaren i vindmätarens stople. Den finner blixtar i en radie på ca 600 km, vid gott radioväder upp till 1500 km. Blixtradaren sänder även data till StrikeStar-nätverket (HAL). Nexstorm är integrerat med Weather Display så väderstationen vet bla när det åskar :)


Websiten
Webbsidan www.nordicweather.net använder en handfull php-scripter att sätta upp all data på sidan. Det mesta av datan är uppladdat i små text-filer som sedan dessa scripter använder. Dessa små textfiler laddas upp, beroende på vad de innehåller, mellan var 20:e sekund till 1 gång om dagen. Webbsidan änvänder även data (bla varningarna) från andra ställen.


Tack
Speciellt tack till Brian Hamilton, mannen bakom Weather Display, som gjort detta möjligt. Samt ett stort tack till Tom på Carterlake och Ken på Saratoga Weather och många andra som gjort massor av php- och javascripts samt till alla trevliga människor på väderforumet Weather Watch :)


Privacy Policy | Tag kontakt © 2006-2017 nordicweather.net | online | Max idag: